”Jeg prøver at bevare den her hverdagsting med hvordan jeg engang var. Gøre mit værelse hyggeligt, så det minder om, hvordan det var derhjemme, så jeg har lyst til at komme der. Også bare at være ude i den normale hverdag med de normale folk, så jeg får en følelse af, at jeg er ligesom dem. Jeg har bare ikke mit eget sted at bo.”

Lige nu overvejer hun at tage en HF eller at søge ind på filmskolen. At lave film er hendes passion og hun har allerede hjulpet til på to spillefilm. Men først vil hun prøve at finde sig selv ved at tage til Chile og besøge sine bedsteforældre den kommende vinter.

”Jeg har brug for at få luftet ud, frisket op og finde mig selv og komme på plads. Bare at komme på andre tanker, være i nogle andre omstændigheder, så jeg kan få glæden og håbet tilbage igen.”

Peter ser i øjeblikket sin datter hjemme hos sine forældre, som han er hos hver anden uge. Det er også godkendt af kommunen og af Peters eks-kæreste, som mødested for Peter og hans datter.

”I hendes hovedet bor jeg hos mine forældre. Det er det, hendes mor og jeg siger til hende,” siger Peter.

Men det er måske ikke nødvendigt så meget længere. Peter kan se frem til et klubværelse på et herbergs-kollegie fra 1. april. Der kan han blive boende, indtil han finder noget andet, så længe han laver noget – enten ved at være i aktivering, gå i skole eller have et arbejde. Han har også udsigt til at få en elevplads snart, for han står øverst på listen nu. Ellers har han planer om at søge ind på nogle adgangsgivende kurser til sommer på DTU. Så vil han læse til ingeniør.

Men først og fremmest er hans store drøm at få et helt almindeligt liv.

”Jeg drømmer om at få en fast bolig. Få et godt arbejde. Det er faktisk bare det. En helt almindelig hverdag, hvor jeg kan købe ind i Netto og sidde og se noget dumt i tv, som resten af familien Danmark. Der behøver ikke ske mere resten af mit liv. Der er sket rigeligt. Jeg vil bare have det godt, have et arbejde, have et hjem. Det er det, jeg drømmer mest om. Og så at kunne give min datter en god hverdag.”

Peter og Maria har ønsket at være anonyme af hensyn til deres familier. Deres navne er kendt af redaktionen.

Fakta fra SFI-rapporten

–    Halvdelen af de hjemløse borgere har en psykisk sygdom og omkring to tredjedele har misbrugsproblemer. Det er næsten 4 ud af 5 hjemløse, der enten har en psykisk sygdom, misbrug eller begge dele. Men der er også ca. 1 ud af 5 hjemløse, der ikke har en psykisk sygdom eller misbrug, og denne andel er lidt højere i hovedstadsområdet, formentlig fordi hjemløsheden her rammer en lidt bredere gruppe på grund af den pressede boligsituation.

–    Kun en tredjedel af de hjemløse borgere har en bostøttemedarbejder eller en støttekontaktperson tilknyttet, ligesom det er under en tredjedel af de hjemløse, der er skrevet op til en bolig. Endvidere er det kun en fjerdedel af de hjemløse borgere, der har en kommunal handleplan.

Kilde: SFI

 

1
2
3
4
5
6
7
DEL
Tidligere artikelDistancen til politikerne er forsvundet
Næste artikelKlimamaskineriet: En beretning fra Paris
Jeg interesserer mig for samfund og kultur og skriver gerne om tendenser jeg ser og ting, der undrer mig. Betydningen af køn og kampen for ligestilling er vigtige emner, som det ikke nytter at tale udenom. Jeg søger inspiration i god litteratur og har gerne næsen eller øret i 3-4 bøger af gangen. Jeg er en flittig forbruger af film, opera og klassisk musik, men er også typen der går på hundeudstilling! Jeg er uddannet journalist fra DMJX og antropolog fra Københavns Universitet.