”Jeg behandlede hende som om, hun var ligegyldig, ikke som et familiemedlem,” fortæller Maria, der i dag er 19 år gammel. Hendes mor var især træt af datterens forbrug af cannabis.

”Jeg var altid påvirket af cannabis, når jeg kom hjem. Når jeg så var hjemme, orkede jeg ikke at rydde op eller at hjælpe hende med at gøre rent. Jeg behandlede det, som hun sagde, som et hotel. Jeg kom bare og sov og spiste, tog et bad og gik igen,” husker Maria.

Til sidst fik moren nok.

”Det var virkelig trist, da jeg blev smidt ud, men jeg kan fuldstændig forstå min mor, for jeg behandlede ikke mit hjem eller hende særlig godt,” siger Maria.

”Men dengang ville jeg også hellere være hjemløs. Jeg havde slet ikke prøvet sådan noget før, så det virkede som et helt nyt liv, det liv, jeg havde drømt om i lang tid, hvor jeg kunne være ude hele natten og bestemme over mig selv, spise fastfood og ryge uden der var nogen, der sagde noget. Det var bare mega fedt. Men i sidste ende bliver man rastløs, stresset, ked af det og sur, fordi nu vil man faktisk bare gerne hjem og ligge i sin seng, men det kan man ikke,” siger hun.

I den første tid sov Maria for det meste hos sin kæreste. Hun vidste ikke, hvor hun ellers skulle tage hen. Hendes venner og veninder kunne sjældent tilbyde hende et sted at sove. Hun overvejede tit at sove på gaden, fordi hun følte, at hun var påtrængende.

”Det overvejede jeg mange gange. Jeg følte mig så ynkelig, og jeg synes det var ydmygende hele tiden at sove hos ham. Jeg kunne mærke, at hans mor heller ikke ville have, jeg hele tiden skulle være der. Derfor sagde jeg nogle gange, at det var okay, jeg behøvede ikke at sove der, og så sad jeg på en trappesten i nogle timer. Men jeg endte med at ombestemme mig og tage hjem til ham,” husker hun.

Kvinder er dobbelt-udsatte

Ifølge lektor ved Roskilde Universitet, Catharina Juul Kristensen, betegner man kvindelige hjemløse som dobbelt-udsatte, fordi de både er hjemløse og social udsatte, men også er udsatte på grund af deres køn.

”De er i langt højere grad udsatte i forhold til seksuelle overgreb og krænkelser. Det gør det svært for dem at bruge de traditionelle tilbud, der er til hjemløse. Bor de på gaden, er de meget udsatte i forhold til overgreb, og det kan de også være på varmestuerne, hvor der ikke altid er kønsopdelte rum. Det er noget, man har forsøgt at tage højde for ved at lave herberg kun for kvinder, og gadeplanstilbud som Café Klare, der kun er for kvinder,” siger hun.

På et tidspunkt gik Maria ned i borgerservice og forklarede, at hun var blevet smidt ud hjemmefra og ikke vidste, hvad hun skulle gøre. Hun fik to stykker A4 papir med navne på steder, hun kunne tage hen. Hun valgte Reden, som hun kunne se kun var for kvinder. Dér fortalte de hende imidlertid, at det egentlig ikke var et sted for en som hende, da de fleste enten var stofmisbrugere, prostituerede eller begge dele. Hun fik alligevel lov til at komme der, fordi hun ikke vidste, hvor hun ellers skulle gå hen. Hun var glad, fordi de bød hende indenfor, men det var alligevel en skræmmende og chokerende oplevelse for Maria, der kom fra en familie og faste rammer.

1
2
3
4
5
6
7
DEL
Tidligere artikelDistancen til politikerne er forsvundet
Næste artikelKlimamaskineriet: En beretning fra Paris
Jeg interesserer mig for samfund og kultur og skriver gerne om tendenser jeg ser og ting, der undrer mig. Betydningen af køn og kampen for ligestilling er vigtige emner, som det ikke nytter at tale udenom. Jeg søger inspiration i god litteratur og har gerne næsen eller øret i 3-4 bøger af gangen. Jeg er en flittig forbruger af film, opera og klassisk musik, men er også typen der går på hundeudstilling! Jeg er uddannet journalist fra DMJX og antropolog fra Københavns Universitet.