Når det gælder de unge, mener Laura Helene Højring, at det er vigtigt at finde et sted til dem så hurtigt som muligt, så de kan komme på ret køl, inden deres situation bliver værre.

”Det er så nemt at lære at tage stoffer og ryge for meget og drikke. Det er jo selvmedicinering. Hvis du er omgivet af det, og det er lige for næsen af dig, er det nemt at blive påvirket,” siger hun.

De unge holder sammen

På et tidspunkt hørte Peter om en fond, der hjalp enlige forældre, som han tog kontakt til. Han kom ind på deres kollegie, hvor kravet var, at man skulle være under uddannelse. Det var fint nok, for Peter var lige begyndt på grundforløbet på en kokkeskole igen, efter at være droppet ud lige, da han var blevet hjemløs, fordi han ikke kunne overskue sin situation.

”Jeg fik en lillebitte toværelseslejlighed, hvor jeg kunne have min datter. Det var super lækkert, men da jeg var færdig med grundforløbet på seks måneder, havde jeg ikke nogen elevplads, så var min uddannelse ikke aktiv, som den skulle være ifølge lejekontrakten. Så var det ud igen,” siger han.

Peter starter som regel dagen med at gå i Kofoeds Kælder, hvor han kan tjekke sin mail og Facebook, oplade sin telefon, se fjernsyn, tale med sin kontaktperson, der blandt andet hjælper med kontakten til det offentlige, få noget mad og få varmen. Om eftermiddagen tager han ud til Hellebro, som ligger i København S. Det er et tilbud til udsatte unge, hvor de kan bade, få kaffe, spise sammen med andre unge, få vasket tøj og tale med de frivillige om eventuelle problemer og udfordringer.  

”Så sidder jeg og snakker med de andre og griner og har det sjovt. Vi spiser aftensmad sammen, og så tager jeg ofte derfra sammen med nogle af de andre et eller andet sted hen. Der skal bare ske et eller andet. Enten finder man en eller anden hurtig nødløsning, får skrevet til nogle af sine venner, eller også prøver man at tage på et herberg eller et sted, hvor nogle af de andre bor, hvor man lige kan komme forbi en enkelt nat.”

Hellebro har betydet meget for Peter. Det er vigtigt med et sted, der er særligt for unge hjemløse, mener han.

”Ellers bliver det ligesom de andre steder, hvor de gamle junkier prøver at styre det hele. Så bliver der fyldt med alkoholikere og narkomaner.”

Han undgår konsekvent deres tilholdssteder.

”Hvis du ikke allerede har en nål i armen, når du kommer ind, så har du det, når du kommer ud. Det er jo ikke sådan, at alle hjemløse over 30 er sådan, men det er dem, man ser. De andre fylder lidt mere på en eller anden måde. Vi har også brug for et sted, hvor vi bare kan være os. Når du kommer på Hellebro f.eks. er du ikke hjemløs. Så er du bare dig selv. Du har ikke følelsen af at være hjemløs, når du er her. Det er ligesom at gå i ungdomsklub, hvor man hygger sig med sine venner. Hvis de gamle kom herop, ville jeg sidde og føle mig hjemløs,” siger han.

Hvis ikke det lykkes at finde et sted at sove, holder han sig vågen hele natten.

”Så kan jeg tage en tur ud på Christiania og gå rundt. Der er lys og mennesker. Måske tage derfra ind til byen og gå rundt der. Her i vinteren har jeg ikke lyst til at lægge mig til at sove på gaden. Jeg er bange for, at jeg vil lægge mig til at dø. Jeg gider heller ikke blive overfaldet eller pisset på af en eller anden stiv idiot. Jeg har ikke selv prøvet det, men det sker for mange. Det er meget normalt, at hjemløse bliver overfaldet,” siger han.

Derfor tager han somme tider, hvis han har et par kroner, ind på en bar, hvor han har en ven, der arbejder.

”Så kan jeg købe en øl og sidde og snakke der nogle timer. Bare holde mig vågen indtil Kofoeds Kælder åbner klokken 8. Hvis det er helt galt, falde i søvn, selvom det ikke er meningen.”

Nutidens hjemløse er også kvinder

Antallet af unge kvindelige hjemløse er også steget de sidste årtier. SFI-rapporten fra 2015 dokumenterer, at der er kommet flere kvinder i gruppen 18-25 år, 26 %, i forhold til antallet af kvindelige hjemløse i det hele taget, som ligger på 22 %. Blandt de der er under 18, er der 36 % kvinder.

For Maria begyndte det med, at hun blev lidt for rebelsk over for sin mors regler. De havde boet alene sammen siden forældrene blev skilt, da Maria var fire år gammel, og de havde altid haft et tæt forhold. Men efter Maria fyldte 17 var hun begyndt at ryge hash og være disrespektfuld over for sin mor.

1
2
3
4
5
6
7
DEL
Tidligere artikelDistancen til politikerne er forsvundet
Næste artikelKlimamaskineriet: En beretning fra Paris
Jeg interesserer mig for samfund og kultur og skriver gerne om tendenser jeg ser og ting, der undrer mig. Betydningen af køn og kampen for ligestilling er vigtige emner, som det ikke nytter at tale udenom. Jeg søger inspiration i god litteratur og har gerne næsen eller øret i 3-4 bøger af gangen. Jeg er en flittig forbruger af film, opera og klassisk musik, men er også typen der går på hundeudstilling! Jeg er uddannet journalist fra DMJX og antropolog fra Københavns Universitet.