Nadia Nadim er kendt som angriber på det danske fodboldlandshold. Hun blev født i Kabul i Afghanistan, men flygtede med sin mor og søskende, efter hendes far blev dræbt af Taleban. Familien endte i Danmark, hvor Nadia Nadim begyndte at spille fodbold i den lokale klub, mens familien boede på asylcenter. Familien fik fast ophold i Århus, hvor Nadim kom på IK Skovbakkens elitehold som holdets topscorer. Hun var i flere år en af de mest scorende i 3F Ligaen, og Nadim spillede første gang på det danske landshold i marts 2009. Samme år begyndte Nadim at læse medicin på Aarhus Universitet. Nu holder hun pause fra studiet, mens hun spiller i den amerikanske liga for Portland Thorns FC.

Hvornår blev fodbold alvor for dig?

Jeg har altid set fodbolden som leg og som noget, der skal være sjovt og gøre mig glad. Så jeg ved ikke, om det nogensinde er blevet alvor, alvor. Men jeg kom i eliterækkerne og begyndte at træne mere og bruge mere tid på det, i en forholdsvis tidlig alder. Da jeg var omkring 15-16 år. Der havde vi et rigtigt stærkt juniorhold i B52 Aalborg, og der brugte vi rigtig meget tid på at træne og være professionelle.

Hvordan er det at være kvindelig fodboldspiller i Danmark?

Jamen sammenlignet med andre lande er det ikke helt optimalt. Det kommer selvfølgelig an på, hvem man er, og jeg er nok en af de mere heldigt stillede. Men generelt er det ikke særlig fedt. Man bruger rigtig meget tid på det, men man får ikke det ud af det, som herrerne gør, eller som man gør i Tyskland og USA. Det er ikke bare i ligaen, men også på landsholdet. Det er mega ærgerligt. Hvis man skal sammenligne med den amerikanske liga eller amerikanske landsholdsspillere, så er der virkelig niveauer til forskel.

Hvordan har mulighederne for en ung kvindelig fodboldspiller i Danmark været?

Mulighederne til at udvikle sig som spiller er faktisk ret gode. Det har de i hvert fald været i mit tilfælde. Jeg synes altid, jeg har været steder, hvor trænerne og faciliteterne har været i top, og det eneste, der holdt én fra at udvikle sig, var ens egen arbejdsindsats – Hvor meget man fik trænet. Men mentaliteten er helt anderledes end amerikanernes. Jeg tror, jeg har en mentalitet, der passer mere til den amerikanske. Jeg vil gerne hele tiden blive bedre, jeg vil gerne opnå flere ting. Jeg synes mange af de unge i Danmark nogle gange har for ondt af sig selv: “åh nej, jeg har trænet nok i denne her uge. Nu gider jeg ikke mere.” På den måde synes jeg, at muligheden er der, men at mentaliteten står i vejen for, at man når helt i topklasse. Sidste år var jeg nede og træne nogle u15 amerikanske piger, som virkelig gik op i det. Jeg var helt chokeret over, hvor gode de var. Jeg ved ikke, om det er på grund af deres college-system, hvor man kan få scholarships, hvis man er en god atlet, men der er en verden til forskel.

Bliver der gjort forskel på mandlige og kvindelige fodboldspillere i Danmark?

Ja, det er gør der helt bestemt. Der er forskelle i alle aspekter. Jeg vil bare sige, at som professionel kvindelig fodboldspiller bruger man mindst lige så meget tid på at træne, som de mandlige gør. Men lønningerne er jo … det er helt latterligt at sammenligne. Det kan slet ikke sammenlignes. Som kvindelig fodboldspiller har man altid noget at kæmpe imod. Det er svært at få sponsorater. Kampene bliver ikke altid vist på TV. Det er først på det sidste, at man er begyndt at vise kvindelandskampe. Jeg tror ikke, at kvindefodbolden får den samme anerkendelse, som herrerne gør. Det er selvfølgelig ærgerligt, at det er sådan. Jeg tror, at hvis man skal have ændret det, skal det komme fra DBU. De gør selvfølgelig meget, men man kan gøre meget mere. Se f.eks. på tyskerne. Og på vores naboer, svenskerne. De er oceaner foran, når det kommer til ligestilling i fodboldens verden. Amerikanerne kæmper også for ligestilling i forhold til lønningerne lige nu. Jeg synes, der sker en udvikling alle andre steder. Måske også i Danmark, men det sker alt for langsomt.

Hvorfor tror du, kvindefodbold er mindre populært end herrefodbold?

Jeg ved det faktisk ikke. Selvfølgelig er der en forskel i måden mænd og kvinder spiller fodbold på. Der er et fysiologisk aspekt. Men hvis vi ser på håndbolden, er kvindehåndbold lige så populær som herrerne. Så jeg tror, det er noget med den måde, det bliver markedsført på. Det kan ændre sig, for det er sket andre steder, så hvorfor ikke også i Danmark? Jeg tror, det handler om nogle fordomme, folk har.

Hvilke reaktioner får du på, at du spiller professionel fodbold på højt plan?

Folk synes, det er fedt, at jeg spiller i en af de bedste ligaer, hvis ikke den bedste liga, i verden. Det er selvfølgelig opmuntrende for mig og motiverende at vide, at folk bakker mig op. Det er rart, at folk er positive omkring det, og jeg håber, at det smitter af på andre spillere, og at vi får flere danskere i de bedre ligaer i f.eks. USA. Så bliver det danske landshold også meget stærkere, fordi man træner og spiller på et højere niveau end man ellers gør i den hjemlige liga eller ligaer omkring Danmark.

Er kvindefodbold anderledes i USA?

Ja, meget anderledes. Det er et mega professionelt set-up, og det er jo fordi, der er penge i det. Der er flere sponsorer. Portland er noget af det vildeste, jeg har oplevet. Vi deler vores stadium med vores herrehold som spiller i MLS. Til vores sidste kamp var der 20.000 tilskuere. Men det er fordi, der er penge i det og folk er fuldtidsprofessionelle her. Og det skyldes, at US Soccer har gjort deres kvindelandshold så dygtige. Så får de respekt, og det smitter af på de hjemlige ligaer. Det er et godt sted at starte.

Hvad ville du ændre på for, at kvindefodbold blev mere accepteret i DK?

Det er en længerevarende proces. Jeg tror ikke, det er noget, man kan gøre fra den ene dag til den anden. Jeg tror, at det jeg laver nu, er med til at gøre det mere populært og mere accepteret. Og jeg tror, at det, at kvindelandsholdet gør det godt i øjeblikket og skaber nogle resultater, som herrelandsholdet ikke gør, har stor betydning. For hvis du gør det godt og bliver ved med at vinde medaljer og kampe, så kommer den nødvendige opmærksomhed, som er vigtig for at gøre sporten stor. Opmærksomheden gør, at det er lettere at få sponsorater, sponsorater er flere penge, og penge fører til bedre spillere, en bedre liga. Det lyder mærkeligt, men det gør det. Hvis du kan have fuldtidsprofessionelle, så bruger de mere tid på at træne og bliver bedre.

Regner du med at have en fodboldkarriere i Danmark?

Jeg ved det faktisk ikke. Nu har jeg kontrakt med Portland. Måske kan jeg godt komme tilbage og spille i Danmark igen. Mest fordi mit studie ikke er afsluttet, og det vil passe godt at studere og spille fodbold samtidig.

Hvad betyder fodbold og sport for dig?

Fodbold og sport generelt er vigtige ting i mit liv. Først og fremmest gør det mig glad. Men ud over de vanvittige følelser man får under en kamp og når man træner, som er sjove, så er der sindssygt mange andre positive aspekter. Det er sundt for en, man er en del af et fællesskab, hvor man er social med nogle rigtig gode venner. Jeg har personligt også fået nogle vanvittige oplevelser, rejst verden rundt. Jeg kan ikke forestille mig at leve uden sport, uden fodbold. Jeg forstår ikke de folk, der ikke dyrker noget sport overhovedet. For det er så nemt, og det giver så meget. Ting, som er vigtige for enhver person, for at man har et velfungerende og sundt liv.

Hvem har støttet dig i din fodbolddrøm?

Jeg tror ikke, jeg nogensinde har haft brug for støtte. Jeg vidste altid, hvad jeg ville, og jeg synes det var sjovt at spille fodbold. Jeg aldrig set det som træning, men altid sådan, at nu vil jeg gerne hygge mig og have det sjovt, og jeg har altid synes, at det var sjovest at vinde, så jeg ville gerne træne mere, så jeg blev bedre, så jeg fik det endnu sjovere, når vi havde vundet. Jeg har ikke haft brug for støtte, men selvfølgelig har min familie altid været der for mig, både min mor og mine søskende. Men jeg synes ikke, jeg har haft behov for hjælp på den måde.

Hvem er dit idol?

Jeg har nok et par stykker. Men som barn så jeg op til Ronaldo. Jeg synes, han er en vanvittigt god fodboldspiller. Han spillede selvfølgelig samme position, som jeg gør, og spillede også med nummer 9. Så ham så jeg altid op til. Sådan en som Zlatan, jeg elsker den måde, han er på, men han er også en rigtig dygtig fodboldspiller. Ronaldo får alle de ting han kan på banen.

Hvad er dit ultimative mål?

At vinde den amerikanske liga, det ville være så vanvittig fedt at få ringe. Vi får ringe i stedet for medaljer. Det er heller ikke et urealistisk mål lige pt., da vi fører i ligaen. Så målet er at komme i finalen og vinde til sidst.

Hvad er dit råd til andre unge, kvindelige fodboldspillere?

Det er vigtigt først og fremmest, at man tror på sig selv. Det er også derfor, jeg sagde, at jeg ikke havde brug for nogen støtte eller hjælp. Jeg har altid haft den der tro på mig selv og vidst, hvad jeg ville. Men det har også altid været vigtigt for mig at have det sjovt. Jeg har aldrig følt, at det var et arbejde, eller at jeg tvang mig selv til at træne. Jeg har altid tænkt, at det var fedt, at nu fik jeg lov til at spille igen. Så hvis man kan vedligeholde den følelse, man får, når man starter til fodbold og glæden ved det, så tror jeg man kan komme rigtig langt.