”Hvis en af vores bekendte viser sig at snyde i skat eller at have en affære påvirker det vores opfattelse af dem. Det er som om, at det private og det moralske og etiske koloniserer mere og mere af det offentlige rum. Vi forventer det samme af politikerne, som vi gør af vores nærmeste. Danskerne mener, at de har ret til at vide, hvordan politikerne lever deres liv for at kunne vurdere dem ud fra et helhedsbillede.”

Det er derfor også afgørende, hvordan politikerne håndterer eventuelle skandalesager. Hvis de selv lægger kortene på bordet, er offentlighedens tolerance langt større, end hvis de prøver at skjule det. Det værste man som politiker kan gøre er at få rodet sig ud i nogle uklarheder og ikke ville ud med sandheden. Eller hvis man optræder hyklerisk. Det giver anledning til politikerlede i befolkningen, forklarer Lars Andersen.

Når Mette Frederiksen (S), der er tilhænger af den offentlige folkeskole, sætter sit barn i privatskole, reagerer vi på samme måde, som hvis det var en fra vores arbejdsplads eller omgangskreds og siger ’hvad er det for noget hykleri’.

”I og med vi får politikerne tættere på os, bliver vi også mere følelsesmæssigt engageret i dem, og så kan vi også blive mere vrede, forargede og skuffede, hvis de svigter. Politikerleden er et udtryk for, at vi faktisk har fået politikerne tættere på os,” siger Lars Andersen.

Men politikernes fejl kan også give positive reaktioner i form af medfølelse og forståelse.