Luften er fugtig og himlen dækket af en grå, lavthængende dyne. Vi hører intet til fuglene, som sidder tavse i trætoppene. Alt omkring os tyder på regn indenfor en halv time, men temperaturen er behagelig og Jan Hansen foretrækker at gå og snakke – walk’n’talk, så derfor kombinerer vi interview og skovtur. Skoven, vi går i, ligger langt ude på landet på Sjælland. Det er ikke Dyrehaven, det her: Ingen løbere forstyrrer freden, og selvom der er spor efter hestesko på den mudrede skovsti, møder vi ingen.

Jan bøjer sig for at samle en vinbjergsnegl op og putter den i en pose uden at fortrække en mine. “Bare rolig,” griner han ved mit spørgende blik: “Vi skal ikke spise dem. Men vi kunne spise dem!”

Når han er i naturen ser han altid efter muligheder, forklarer han. Det er i høj grad det, hans prepping handler om.

“Jeg har ikke et kæmpe lager af konservesdåser. Jeg har da feltrationer og vand til et mindre antal dage, men ikke et lager til flere måneder. Det, man har på lager, vil jo alligevel slippe op en dag, hvis nødsituationen varer lang tid, eller man kan blive nødt til at forlade lageret, fordi man ikke kan blive i huset. Så gælder det om at vide, hvad man kan bruge naturen til. Både madmæssigt, men også med hensyn til medicin. Hvis du f.eks. har ondt i hovedet, kan vi bruge pil mod det,” siger han og samler endnu en snegl op.

Jan er en dansk prepper. Han er i start-40’erne og arbejder til daglig som socialpædagog, men derudover bruger han en del tid på at finde på og filme videoer til YouTube. For fem måneder siden begyndte han nemlig at uploade videoer med tips og tricks til metoder og udstyr, der kan hjælpe, hvis katastrofen en dag banker på døren. Jo flere, der er forberedte, jo bedre, mener han. Ikke at man behøver bygge en betonbunker og inddrage kælderen til opmagasinering af konserves til flere år.

At være dansk prepper adskiller sig fra prepper-kulturen i USA, mener Jan Hansen.

“I USA er der jo mere ekstreme preppers, der laver betonbunkere, samler på våben i hobetal og bruger sindssygt mange penge på det. Der er også nogle af dem, der aldrig kommer ud at rejse, fordi de skal være tæt på deres bunker eller lignende, hvis der sker noget. Det tror jeg ikke på. Jeg tror heller ikke på den store zombie-katastrofe eller civilisationens endeligt. Det, jeg bekymrer mig om, er f.eks. terror i København eller de andre større byer. Jeg tror mere på en midlertidig nødsituation end et permanent kollaps af samfundet. Og jeg tror også på, at man skal leve livet og nyde det. Man skal bare tage sine forholdsregler,” siger han.

Det er også budskabet i hans YouTube-videoer.

“I min video “Urban” var det jo også netop en pointe, at man for relativt få midler kan sikre sig basalt og komme ud på den anden side af en krise på en god måde. Det er en væsentlig ting for mig at vise. Grunden til at jeg er gået på nettet, er for at skabe en naturlig balance. Prepping behøver ikke være ekstremt. Men jeg vil gerne have folk til at vågne op og tage ansvar. Det er op til dem, hvad de vil gøre, men jeg vil gerne have dem til at tænke over det og så vælge eller aktivt fravælge at forberede sig. Du kører med sikkerhedssele og har forsikret dine ejendele, men hvad gør du, hvis det monetære system eller elnettet bryder sammen i en uge?”

Interessen kom snigende

Jan Hansens sans for prepping kom lidt efter lidt, og føltes som en naturlig forlængelse af hans generelle interesser. Han læste Robinson Crusoe som barn, der inspirerede ham. Men den bog, der har påvirket ham mest i forhold til prepping, var børnebogen “Træl eller fri”.

“Det var en jeg læste i 4. eller 5. klasse. Den handler om et samfund i vikingetiden, der bliver overfaldet, mens mændene er på togt. En høvdingesøn og en træl skal overleve alene på bopladsen indtil mændene kommer hjem. Jeg kan huske, at jeg var meget betaget af det her med at finde ting på bopladsen for at overleve.”

Senere i sit liv blev Jan interesseret i friluftsliv og begyndte at samle på friluftsgrej samt tage på længere ture i naturen. Derfra var springet ikke langt til at blive en egentlig prepper: Hvis man har en fiskestang eller samler på militærgrej, er man på sin vis allerede i gang med preppingen, som han siger. Det eneste, man mangler, er at blive bevidst om det.
I dag er Jan velbevandret på prepping-området og har bl.a. lavet en række oplevelsesture for klubber i Køge Syd og for specialinstitutioner.

“Der laver vi teambuilding gennem øvelser og opgaver, som handler om udendørsliv og overlevelse i naturen. Og “overlevelse” er jo i virkeligheden også et andet ord for prepping,” siger han.